Prof. dr hab. Tadeusz Sikora jest absolwentem Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie (obecnie Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie), którą ukończył w 1974 roku uzyskując stopień magistra towaroznawstwa. Od 1995 r. kieruje Katedrą Zarządzania Jakością na Wydziale Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, a także jest mentorem Koła Naukowego Zarządzania Jakością, które działa przy Katedrze. Jest twórcą i kierownikiem Studium Podyplomowego „Systemowe Zarządzanie Jakością” działającego również przy Katedrze. W 2008 roku prof. Tadeusz Sikora otrzymał Małopolską Nagrodę Jakością, a 11 listopada 2010 r. został laureatem Polskiej Indywidualnej Nagrody Jakości im. Prof. Edwarda Kindlarskiego w kategorii nauka. Jest m.in. członkiem Komitetu Nauk o Żywności PAN (od 1999 r.). W 1994 r. założył czasopismo naukowe ŻYWNOŚć. Nauka. Technologia. Jakość, które jest organem naukowym Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności i od początku jest jego redaktorem naczelnym (9 punktów na liście MNiSzW). Czasopismo jest na tzw. liście filadelfijskiej.
Jest Pan Profesor autorytetem wśród osób zajmujących się problematyką jakości żywności oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Kiedy zainteresowała Pana ta tematyka?
Zainteresowanie żywnością zapoczątkowało seminarium magisterskie u Pana docenta Leonarda Litewki, moja praca magisterska dotyczyła problematyki jakości żywności i tę tematykę rozwijałem w doktoracie i w habilitacji.
Proszę nam opowiedzieć coś na temat pańskich zainteresowań naukowych dotyczących żywności, a wiemy, że jest ich dość dużo.
Moje zainteresowanie żywnością na przestrzeni kilkudziesięciu lat ewaluowało, ale zawsze zajmowałem się problematyką jakości żywności w różnych jej aspektach. Od ponad 15 lat zajmuję się problematyką zarządzania jakością, w tym obszarze żywności, a w szczególności tematem bezpieczeństwa żywności.
Jest Pan Profesor autorytetem wśród osób zajmujących się problematyką jakości żywności oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Kiedy zainteresowała Pana ta tematyka?
Zainteresowanie żywnością zapoczątkowało seminarium magisterskie u Pana docenta Leonarda Litewki, moja praca magisterska dotyczyła problematyki jakości żywności i tę tematykę rozwijałem w doktoracie i w habilitacji.
Proszę nam opowiedzieć coś na temat pańskich zainteresowań naukowych dotyczących żywności, a wiemy, że jest ich dość dużo.
Moje zainteresowanie żywnością na przestrzeni kilkudziesięciu lat ewaluowało, ale zawsze zajmowałem się problematyką jakości żywności w różnych jej aspektach. Od ponad 15 lat zajmuję się problematyką zarządzania jakością, w tym obszarze żywności, a w szczególności tematem bezpieczeństwa żywności.