Wywiad z prof. dr hab. Tadeuszem Sikorą

Prof. dr hab. Tadeusz Sikora jest absolwentem Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie (obecnie Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie), którą ukończył w 1974 roku uzyskując stopień magistra towaroznawstwa. Od 1995 r. kieruje Katedrą Zarządzania Jakością na Wydziale Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, a także jest mentorem Koła Naukowego Zarządzania Jakością, które działa przy Katedrze. Jest twórcą i kierownikiem Studium Podyplomowego „Systemowe Zarządzanie Jakością” działającego również przy Katedrze. W 2008 roku prof. Tadeusz Sikora otrzymał Małopolską Nagrodę Jakością, a 11 listopada 2010 r. został laureatem Polskiej Indywidualnej Nagrody Jakości im. Prof. Edwarda Kindlarskiego w kategorii nauka. Jest m.in. członkiem Komitetu Nauk o Żywności PAN (od 1999 r.). W 1994 r. założył czasopismo naukowe ŻYWNOŚć. Nauka. Technologia. Jakość, które jest organem naukowym Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności i od początku jest jego redaktorem naczelnym (9 punktów na liście MNiSzW). Czasopismo jest na tzw. liście filadelfijskiej.


Jest Pan Profesor autorytetem wśród osób zajmujących się problematyką jakości żywności oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Kiedy zainteresowała Pana ta tematyka?
Zainteresowanie żywnością zapoczątkowało seminarium magisterskie u Pana docenta Leonarda Litewki, moja praca magisterska dotyczyła problematyki jakości żywności i tę tematykę rozwijałem w doktoracie i w habilitacji.
Proszę nam opowiedzieć coś na temat pańskich zainteresowań naukowych dotyczących żywności, a wiemy, że jest ich dość dużo.
Moje zainteresowanie żywnością na przestrzeni kilkudziesięciu lat ewaluowało, ale zawsze zajmowałem się problematyką jakości żywności w różnych jej aspektach. Od ponad 15 lat zajmuję się problematyką zarządzania jakością, w tym obszarze żywności, a w szczególności tematem bezpieczeństwa żywności.

Jest Pan Profesor autorytetem wśród osób zajmujących się problematyką jakości żywności oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Kiedy zainteresowała Pana ta tematyka?
Zainteresowanie żywnością zapoczątkowało seminarium magisterskie u Pana docenta Leonarda Litewki, moja praca magisterska dotyczyła problematyki jakości żywności i tę tematykę rozwijałem w doktoracie i w habilitacji.
Proszę nam opowiedzieć coś na temat pańskich zainteresowań naukowych dotyczących żywności, a wiemy, że jest ich dość dużo.
Moje zainteresowanie żywnością na przestrzeni kilkudziesięciu lat ewaluowało, ale zawsze zajmowałem się problematyką jakości żywności w różnych jej aspektach. Od ponad 15 lat zajmuję się problematyką zarządzania jakością, w tym obszarze żywności, a w szczególności tematem bezpieczeństwa żywności.

całość wywiadu TUTAJ...
Pawel Galazka dnia maj 18 2011 18:50:41 | 0 komentarzy | Drukuj


Komentarze


Brak komentarzy. Może czas dodać swój?

Dodaj komentarz


Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.

Oceny


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony
Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?

Konferencja WZJ 2018

Organizatorzy WZJ 2018

Aktualnie online

Gości online: 1

Użytkowników online: 0

Łącznie użytkowników: 91
Najnowszy użytkownik: Jarek Pawlik

Shoutbox

Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

28-04-2011 23:31
przypominam wszystkim: jak się rejestrujecie na stronie to wypadałoby przeczytać regulamin strony, a nie akceptować go bez zapoznania się z nim ...

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Oferta KNZJ

Koło Naukowe Zarządzania Jakością przy Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie Koło Naukowe Zarządzania Jakością przy Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie
Webmasterzy: Paweł Gałązka, Piotr Majkrzak Polityka prywatności

Copyright Paweł Gałązka dla KNZJ © 2009 - 2012

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Wygenerowano w sekund: 0.05 | 703,618 unikalne wizyty | Refresh Theme