Koło Naukowe Zarządzania Jakością działające przy Katedrze Zarządzania Jakością Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie zaprasza na Dzień Jakości, który odbędzie się 24 listopada 2011r.
Projekt powstał w związku z obchodami Światowego Dnia Jakości, które odbywają się regularnie od 9 listopada 1990r. Całość przedsięwzięcia ma na celu podkreślenie, jak ważnym jest pojęcie „jakości” oraz jak funkcjonuje ona we współczesnym świecie.
Przyjęta formuła wykładów otwartych, tematyka poszczególnych prezentacji oraz udział ciekawych gości zapewnią każdemu uczestnikowi atrakcyjne i efektywne spędzenie czasu, a także pogłębienie własnej wiedzy.
Serdecznie zapraszamy zarówno tych, którym zagadnienia związane z jakością nie są obce, jak i tych, którzy dopiero wstępują na tę „drogę do doskonałości”.
Termin 24.11.2011, 13:00-16:00
Miejsce
Nowa Aula, Pawilon C, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Wstępny program 13:00 Uroczyste otwarcie przez władze Uniwersytetu Ekonomicznego 13:15 Zarządzanie projektami – Szymon Marciniak z LUQAM 14:00 HACCP w krakowskich restauracjach – Karolina Antos, Marcelina Latocha 14:15 Przerwa kawowa 14:30 Zarządzanie przez cele – Krzysztof Put, dyrektor Coca-Coli Hellenic Polska w Staniątkach k. Krakowa 15:00 Wykład Zamykający – Prof. dr hab. Tadeusz Sikora
Prof. dr hab. Tadeusz Sikora jest absolwentem Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie (obecnie Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie), którą ukończył w 1974 roku uzyskując stopień magistra towaroznawstwa. Od 1995 r. kieruje Katedrą Zarządzania Jakością na Wydziale Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, a także jest mentorem Koła Naukowego Zarządzania Jakością, które działa przy Katedrze. Jest twórcą i kierownikiem Studium Podyplomowego „Systemowe Zarządzanie Jakością” działającego również przy Katedrze. W 2008 roku prof. Tadeusz Sikora otrzymał Małopolską Nagrodę Jakością, a 11 listopada 2010 r. został laureatem Polskiej Indywidualnej Nagrody Jakości im. Prof. Edwarda Kindlarskiego w kategorii nauka. Jest m.in. członkiem Komitetu Nauk o Żywności PAN (od 1999 r.). W 1994 r. założył czasopismo naukowe ŻYWNOŚć. Nauka. Technologia. Jakość, które jest organem naukowym Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności i od początku jest jego redaktorem naczelnym (9 punktów na liście MNiSzW). Czasopismo jest na tzw. liście filadelfijskiej.
Jest Pan Profesor autorytetem wśród osób zajmujących się problematyką jakości żywności oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Kiedy zainteresowała Pana ta tematyka?
Zainteresowanie żywnością zapoczątkowało seminarium magisterskie u Pana docenta Leonarda Litewki, moja praca magisterska dotyczyła problematyki jakości żywności i tę tematykę rozwijałem w doktoracie i w habilitacji.
Proszę nam opowiedzieć coś na temat pańskich zainteresowań naukowych dotyczących żywności, a wiemy, że jest ich dość dużo.
Moje zainteresowanie żywnością na przestrzeni kilkudziesięciu lat ewaluowało, ale zawsze zajmowałem się problematyką jakości żywności w różnych jej aspektach. Od ponad 15 lat zajmuję się problematyką zarządzania jakością, w tym obszarze żywności, a w szczególności tematem bezpieczeństwa żywności.
Jest Pan Profesor autorytetem wśród osób zajmujących się problematyką jakości żywności oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Kiedy zainteresowała Pana ta tematyka?
Zainteresowanie żywnością zapoczątkowało seminarium magisterskie u Pana docenta Leonarda Litewki, moja praca magisterska dotyczyła problematyki jakości żywności i tę tematykę rozwijałem w doktoracie i w habilitacji.
Proszę nam opowiedzieć coś na temat pańskich zainteresowań naukowych dotyczących żywności, a wiemy, że jest ich dość dużo.
Moje zainteresowanie żywnością na przestrzeni kilkudziesięciu lat ewaluowało, ale zawsze zajmowałem się problematyką jakości żywności w różnych jej aspektach. Od ponad 15 lat zajmuję się problematyką zarządzania jakością, w tym obszarze żywności, a w szczególności tematem bezpieczeństwa żywności.
Na zebraniu gościliśmy Prezesa Spółdzielni Mieszkaniowej Mistrzejowice, która to spółdzielnia ma wdrożony system ISO 9001. Pan Prezes przybył na zaproszenie Maćka Olszańskiego. Pan Prezes zaczął swoją opowieść od tego, jaką motywacją kierował się podejmując decyzję o wdrożeniu systemu, następnie przechodząc przez proces wdrażania, certyfikacji oraz szkolenia pracowników.
Dziękujemy bardzo Panu Prezesowi za przybycie oraz przedstawienie nam praktycznej strony działania systemu oraz Maćkowi Olszańskiemu za wyjście z inicjatywą i zaproszenie gościa na zebranie KNZJ J
2. Zaproszenie na grilla
Agnieszka Zgrzywa wyszła z inicjatywą zorganizowania grilla.
Projekt ten koordynuje Agnieszka Chorązka (kkarinaa@vp.pl)- wszelkie pytania i zgłoszenia prosimy kierować do niej. Grilla rozpoczynamy we wtorek o 17.00 przy akademiku na al. 29 listopada.
3. Wycieczka do Muszynianki
Wycieczka zostaje odwołana. Być może zostanie ona przełożona na przyszły rok. ...